Oldalmenü
Diavetítő

 

Alapozás

 A fém és a műanyag felületeket egyaránt le kell alapozni a jobb tapadás és a fémeknél előforduló korrózió ellen. Lakatolás után a fém felületen az alapozó réteg sérült ezért a korrózió ellen nincs védelem. Tehát ez a felületképzésnek az alap szabálya egyaránt a rozsdagátlás és a jobb tapadás érdekében elengedhetetlen folyamat a fényezés során. Műanyagok esetében az alapozás egy speciális színtelen anyaggal történik, ami a tapadást biztosítja a felületen, mivel a festék nem tud megkapaszkodni a műanyag felületébe és levelekben lehullik róla.

 

 

 

Kittelés

 Az alapozás utáni következő munkafázis az egyenetlen felületnek a kitöltésére szolgáló kitt felhordása. Ezzel a fázissal hozzuk létre a felületnek az adott formáját amit a sérülésben elszenvedet a jármü eleme.

 

 

 

Csiszolás

 A kittelési egyenetlenségek tökéletesítésére használjuk a csiszolást, amivel a kívánt végső formát megkapjuk.

 

 

 

Szórókittelés

 Csiszolás után, a felületre kétkomponensű szóró kittet(filler) hordunk fel szórópisztollyal, ezzel a csiszolási karcokat és a kisebb felületi egyenetlenségeket tüntetjük el.

 

 

 

Maszkolás

 Fényezés előtt azokat az elemeket, alkatrészeket, melyeket nem fényezünk, azt ki kell szigorúan és pontosan ragasztani a fényezés közben szálló festékköd elöl.

 

 

 

Fényezés

 Fényezés menete általában 3 réteg felhordásról szól, de ez eltérő lehet az Akril és a Metál bázisú festékeknél.

 

  • Akril: Kétkomponensű, szintetikus festék. A festékbe edzőt öntünk, az így bekevert festék kb. fél óráig használható fel.
 
  • Metál: A metál fényezésnél a hatást a bázis festékben lévő apró alumíniumszemcsék váltják ki. Először a kiválasztott bázis színt fújjuk fel, mivel ez egykomponensű matt festék ezért kell rá szilárd kétkomponensű védőréteg, tehát mindenképp lakkozni kell. A fedőlakkot legtöbbször minimum két rétegben kell felvinni.
 
  • Gyöngyházas metál: A gyöngyház hatású fényezés esetében a bázisfestékben lévő finom gyöngyház pigmentek okozzák a szin váltó hatást. Ezeket valódi kagylóból készítik, bár  ez attól függ, hogy mennyi %-ban tartalmaz gyöngyház pigmentet. A magasabb gyöngyház tartalmú festék ezért drágább is.
 

 

Polírozás

Ezt az eljárást a fényezés felületének a javítására használjuk pl.: matt felületen, karcosodásnál, fényezés közben belehullott szemetek eltüntetéséhez stb.